top of page

163. Yılında Siemens Türkiye ve Dijital Fabrikalar

Turkish Automation Report


Dijital devrime öncülük ediyoruz

Dijitalizasyon kavramı ile birlikte teknolojinin hızla gelişmesi günlük ve iş yaşamlarımızı kökten değiştiriyor. Eşyalar akıllanıyor, yapay zeka her şeyi yönetiyor, robotların fiziksel ve bilişsel yetenekleri sürekli artıyor, insansız fabrikalar kuruluyor, sürücüsüz otomobiller yollarda boy gösteriyor... Tüm bunlar dijital devrimin habercisi niteliğinde. Bizler tarihe tanıklık ediyoruz ve şu an bu devrimin içerisindeyiz.

Şirketlerin bugüne kadar elektrifikasyonla ve otomasyonla ulaştığı verimlilik seviyesi artık dijitalizasyonla bir üst boyuta ulaşıyor. Teknolojik gelişmelerin hızının ve etki alanlarının artması, gittikçe ucuzlaması, cihazların küçülmesi, daha ulaşılabilir olması ve farklı teknolojilerin bir arada kullanılmasıyla birlikte artık bir üst seviyede üretkenliğe geçiş yaptık; artık Endüstri 4.0 devrini yaşıyoruz. Bunun yanı sıra verinin anlamlandırılarak karar noktalarına etki edecek şekilde kullanılmasıyla önümüzde yeni kapılar açıldı ve yepyeni fırsatlar doğdu.

Hepimizin amacı dijital teknolojileri kullanarak nasıl gelir, değer ve fırsat yaratabiliriz, işimizi nasıl dijitalleştirebiliriz sorularına yanıt bulmak. Biz de Siemens olarak işte bu noktada devreye giriyoruz.

Dünyada 171, Türkiye’de 162 yıldır mükemmellik, inovasyon, kalite ve güvenilirlik yönleriyle öne çıkan bir şirket olarak elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalizasyon alanlarına odaklanıyoruz. Ürün yaşam döngüsü için en son yazılımları, güçlü otomasyon teknolojilerini ve hizmetlerini tek bir çatı altında sunabiliyoruz. Bu anlamda, dijitalizasyon kavramının dünyada ve Türkiye’de yayılmasında ve gelişmesinde önemli bir rol üstleniyoruz.

Bir yandan dünyada dev firmaları dijital hayata geçirirken, diğer yandan global birikimimizi yerel tecrübemizle birleştirerek Türkiye’deki şirketlere dijital dönüşümlerinde rehberlik ediyoruz. Dijitalizasyon kapsamında sunduğumuz yenilikçi çözümlerimiz, şirketlerin üretim süreçlerini iyileştiriyor, onlara rekabet avantajı sağlıyor. Müşterilerimiz için veriyi değere dönüştürebilecek ürün ve çözümler sunuyoruz.

‘Dijital İkiz’ teknolojisi hız, maliyet avantajı ve yüksek kalite sağlıyor

Geliştirdiğimiz Dijital İkiz teknolojimiz ve Dijital Fabrika bunun en önemli örneklerinden. Bir fabrika kurulmadan önce, tüm bileşenlerinin bilgisayar ortamına uygun yazılımlarla tasarlanarak fabrikanın çalıştırılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi olarak tanımlayabileceğimiz Dijital Fabrika sayesinde, fabrikanın kendisi ortada yokken fabrikanın nasıl çalıştığı öğreniliyor ve en iyi çalışma sisteminin kurulması için gerekli önlemler alınabiliyor. Gerçek dünyayı sanal ortama taşıdığımız “Dijital İkiz” teknolojimizle fiziksel üretimin birebir kopyasını dijital ortamda yaratıyor ve simulasyonları bu ortamda gerçekleştiriyoruz. Bu sayede hem maliyetler düşüyor hem kalite yükseliyor hem de hız kazanılıyor.

Bu noktada önemli bir proje örneği olarak Maserati’yi gösterebiliriz. Siemens olarak Maserati ile Ghibli fabrikasında bir dijitalizasyon projesi gerçekleştirdik. Maserati, üretim kapasitesini artırmayı ve “kişiye özel” üretim imajını korumayı hedefliyordu. Fabrika, ürün tasarımından servise kadar her noktada Siemens teknolojileriyle donatıldı ve Dijital İkiz teknolojisi kullanıldı. Proje sonunda Maserati’nin yeni ürün geliştirme süresi yüzde 30 kısaldı. Ürünlerin pazara çıkış süresi 30 aydan 16 aya düştü ve üretilen otomobil sayısı 3 kat arttı.

Bir diğer başarı hikâyemiz ise Adidas. Spor eşyalarında dijital üretim yapmak üzere gerçekleştirilen iş birliği ile Adidas’ın SpeedFactory’si Siemens tarafından dijital dönüşümden geçirildi. SpeedFactory’nin “dijital ikizi”, üretim öncesinde sürecin tamamının simüle edilmesini, test edilmesini ve optimize edilmesini sağladı. Adidas’ın bu fabrikası dijitalizasyondan sonra kişiselleştirilebilir, hızlı ve şeffaf üretim yapabilecek hale getirildi.

Dijital Fabrika’nın en güçlü örneklerinden biri olan Amberg’deki fabrikamızda ise endüstriyel kontrol teknolojisine yönelik 1000 değişik ürün 1 milyonda 12 hata oranıyla hayata geçiriliyor. Otomasyon oranının yüzde 75’e ulaştığı fabrikada mühendislik hizmetleri 5 ila 10 kat daha hızlı gerçekleştiriliyor. 24 saat içinde tüm dünyadan 60.000’e yakın müşteriye ürün tedarik ediliyor. Amberg’de fabrika alanını büyütmeden ve çalışan sayısını artırmadan, üretimde 9 yılda 9 kat artış elde ettik.

MindSphere ile yüksek katma değerli çözümler

Bütün bunların yapılabilmesi için gerekli donanım, yazılım ve otomasyon sistemlerinin kurulması önem arz ediyor. Siemens olarak Dijital İkiz teknolojisinin yanı sıra SIMATIC, SINUMERIK, SIMOTION gibi otomasyon sistemlerini ve endüstriye açık, bulut tabanlı bir “nesnelerin interneti işletim sistemi” olan MindSphere’ı kullanarak, bir fabrikanın kurulumundan üretim ve üretim sonrası süreçlerine kadar her noktasını dijitalleştirebiliyoruz.

MindSphere; cihazların internete bağlanıp verilerin buluta taşınmasını ve orada gelişmiş araçlarla, herkese açık bir ortamda ve daha akıllı uygulamalar sayesinde yüksek katma değerli çözümlerin geliştirilmesini sağlıyor. Örneğin Siemens Türkiye mühendisleri tarafından MindSphere üzerinde geliştirilen Manage My Machine uygulaması, dünyada herhangi bir yerdeki makinelerin verilerini, mevcut veya geçmiş durumlarını görüntüleyebiliyor. Makinelere erişim sağlayarak verimliliği artırma, durma sürelerini azaltma avantajı sunuyor. Böylece daha yüksek kalitede hizmet, dijital bir çözüm ve yeni iş modelleri sunuluyor.

Dolayısıyla Siemens’in Dijital Fabrika ürün portföyü, ürün ve üretim yaşam döngüsünün tamamını birleştirmeyi başarıyor. Siemens’in Product Lifecycle Management (PLM) yazılımı, yeni ürünleri tamamen sanal bir temelde geliştirmeyi ve optimize etmeyi mümkün kılıyor. TIA konsepti ise tüm otomasyon bileşenlerinin birlikte verimli olarak çalışmasını sağlıyor ve mühendislik maliyetlerini yüzde 30’a varan oranlarda düşürebiliyor.

Siemens Türkiye olarak verimlilik, kalite ve hızın artırılabilmesi için dijitalleşmenin gerektiğine inanıyoruz. Dijitalizasyon kapsamındaki çalışmalarımızla, Türkiye’de daha verimli üretim, pazara çıkış süresinde kısalma ve daha fazla esneklik sağlamayı amaçlıyoruz. Gelecek dijital dönüşümde ve Siemens olarak, Türkiye’de Türkiye için bu değişime öncülük ediyoruz.


16 views

Recent Posts

See All
bottom of page